Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (2024)

Ska du resa till Island? Eller är du bara nyfiken på Islands sevärdheter och vad som finns att göra? Jag åkte runt i 14 dagar med Campervan och hann besöka ett flertal platser, både mindre kända och de mest populära sevärdheterna.

Här nedan har jag listat mina favoriter när det gäller saker att göra och sevärdheter och på Island.

Svarta Stranden, Reynisfjara, Vik

Island har många svarta stränder med lava, men Reynisfjara är den mest kända. Varje dag besöks den svarta stranden av tusentals turister, så det gäller att vara här tidigt på morgongen om man vill undvika de stora grupperna.

Särskilt häftigt är det när de höga vågorna slår in mot den svarta sanden. Ibland kan de bli flera meter höga, vilket också innebär att det är farligt att gå för nära. Vågorna har de senaste åren svept med ett antal turister som velat ta selfies.

Men oroa dig inte, det är minst lika vackert på säkert avstånd. Dock bör man tänka på att inte vända ryggen till vågorna om man går närmre. Ovanför stranden finns även en klippformation som är sevärd.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (1)

Dyrholaey

På andra sidan svarta stranden till höger ligger Dyrholaey, som är en välbesökt udde. Anledningen? En vacker klippformation och en fantastisk utsikt.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (2)

Lavalandskapet Eldraun

Ett unikt lavalandskap som finns på ett par platser runtom Island. En naturlig sevärdhet där en särskild mossa växt under lång tid ovanpå lavastenarna.

Eldraun ligger i den södra delen och man kör förbi det ifall man åker österut längs Ringvägen. Liknande lavalandskap finns även nordväst på halvön Snaefellsness, men Eldraun är större och sträcker sig flera kilometer.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (3)

Seljalandsfoss

Ett spektakulärt vattenfall som bjuder på en rejäl dusch för den som går bakom vattenfallet. Särskilt vackert är det när det är grönska runtomkring och helt snöfritt. Det är också lite trevligare att gå bakom Seljalandsfoss när det är lite varmare.

När vi var där höll isen på att smälta precis och de personer som gick bakom kom tillbaka dyngblöta och huttrandes. Kanske värt det, jag vet inte, men en sak är säker iallafall. Seljalandsfoss är ett mäktig vattenfall, som ligger längs Ringvägen.

Det är också oftast det första stoppet för alla som åker vidare efter resrutten som kallas för Gyllene cirkeln.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (4)

Skogafoss

Ett av Islands mest kända vattenfall och oftast stopp nummer två efter Seljalandsfoss för dem som åker längs Ringvägen. Och visst är det vackert, särskilt vackert är det när solen lyser mitt på dagen och bildar en stor regnbåge.

Första gången vi var där var marken täckt av snö, men när vi kom tillbaka ett par dagar senare så hade snön smält. Det var också då som vi hade turen att se två regnbågar framför Skogafoss.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (5)

Skogar museum

Bredvid Skogafoss ligger även ett museum med gamla grästakshus. Inträdet är ganska saftigt då det är ett litet museum, men vill man se hur islänningarna levde i förr i tiden är det värt det, och troligtvis kommer du ändå att åka till Skogafoss.

Om inget annat, så är det kul att se grästakshusen på avstånd, utanför entrén.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (6)

Gyllene Cirkeln

Den gyllene cirkeln är kanskeIslands mest kända resrutt, som består av tre huvudsevärdheter. Dessa är Geysir, Gullfoss och Tingvalla. Längs vägen finns andra stopp som är värda, så som vulkankratern Kerid och Laugarvatns heta källa.

  • Geysir/Strokkur
  • Gullfoss
  • Tingvalla nationalpark

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (7)

Kirkjufell

Den här platsen är väldigt vacker, men också väldigt långt bort, cirka 2.5 timmar från Reykjavik med bil. Kirkjufell ligger på halvön Snaefellsnes.

Det är en ikonisk plats att besöka som fotograf. Berget och vattenfallen är fantastiskt att fota tillsammans och att se dessa vyer med sina egna ögon är förstås en höjdpunkt.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (8)

Budir Svarta kyrkan

Om du ändå bestämt dig för att åka till Snaefellsnes och Kirkjufell så måste du åka till Budir, som är en avlägsen svart kyrka.

Man får inte gå in i kyrkan, men det är en otroligt gullig plats som ligger påvägen tillbaka mot Reykjavik om man kör från Kirkjufell. En vacker och avlägsen sevärdhet på Island.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (9)

Övergivet DC/3 Flygplan

1973 tvingades ett Amerikanskt plan att nödlanda på Island pga för lite bränsle. Flygplanet ligger fortfarande kvar på stranden i Solheimasandur.

Numera är detta en populär sevärdhet på Island, och trots att det är en 4 km lång gångväg från parkeringen till stranden enkel väg, så besöks platsen av hundratals människor dagligen.

Kom hit tidigt eller senare på kvällen om du vill ha stället för dig själv, eller åtminstone med färre folk. För den som är äventyrlig kan man även klättra upp på flygplanet, något som exempelvis Justin Bieber gjort i en av sina musikvideos.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (10)

Jökulsárlón

En häftig plats där du kan se stora isblock flyta ut i havet. Jökulsarlon är uppdelat i två delar kan man säga. På ena sidan ligger isblocken nästintill stilla och det är här de först kommer ner ifrån glaciären.

På andra sidan bron finns stranden och tack vare vågorna, så kommer en del av isblocken tillbaka upp på stranden innan de smälter. Du kanske har sett bilder när folk sitter/ligger på stora isblock eller håller isblock i sina händer? Det är här vid Jökulsarlon som du kan göra detta.

En häftig upplevelse! Glaciärlagunen ligger cirka 3,5 timme ifrån Reykjavik, så det är möjligt att åka hit på dagsuflykt, men allra bäst blir det om man övernattar eller tar det längs vägen om man kör hela eller halva Ringvägen runt.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (11)

Kallt, men en rolig grej att göra på Island!

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (12)

Reykjavik

Huvudstaden är hem åt cirka 50-60 % av islands befolkning, så självklart finns det en hel del sevärdheter och saker att göra i Reykjavik. Här nedan har jag samlat några av mina favoriter.

Solfärd

En vacker skulptur som står vid vattnet i centrala Reykjavik. Konstnären bakom Solfärd är Jón Gunnar Árnason. En del turister tror att det är ett vikingaskepp, men det är det alltså inte.

Istället var tanken att det skulle vara en slags drömbåt som symboliserar ljus och hopp. Hursomhelst, så är det en otroligt välskapt skulptur och en sevärdhet som man inte bör missa i Reykjavik.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (13)

Hallgrimskirkja

En annan sevärdhet i Reykjavik är Hallgrimskirkja, som är en modern och nybyggd kyrka i en väldigt unik stil. Dels kan man njuta av en fantastisk panoramautsikt över hela staden uppifrån från tornet, men man kan också beundra den spektakulära arkitekturen.

Framför kyrkan står även en staty som föreställer Lars Eriksson, son till Erik den röde. Statyn var en gåva från USA, som man mottog 1930 som en hyllning till att Alltinget firade 1000 år.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (14)

Reydarfjördur

Egentligen inte en sevärdhet, men så himla vackert. En liten fjordstad på den östra delen av Island. Om du planerar att köra ringvägen runt, så kan jag varmt rekommendera ett stopp här. Reflektionerna i vattnet är magiska när solen är framme och de omringande bergen bjuder på magnifika vyer.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (15)

Petras stensamling

En annan populär sevärdhet på Island är Petras stensamling, som faktiskt är världens största samling av stenar. Huset ligger i den lilla ortenStöðvarfjörður på Islands östra del.

Är du intresserad av stenar, så är ett besök hit nästan ett måste att göra! Här finns tusentals olika stenar att spana in.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (16)

Saker att göra på Island

Se vilda lunnefåglar på Västmannaöarna

Under sommarsäsongen kan du se vilda lunnefåglar på flera platser runtom Island, men en plats som är särskilt känt för att ha en stor population av lunnefåglar är Västmannaöarna. Men under lunnesäsongen kan du se dem lite varstans.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (17)

Jaga norrskenet

Om du åker till Island mellan perioden oktober-april, så finns det chans att få se norrskenet, särskilt i oktober/november och mars månad. Norrskenet är synligt på hela Island och allt som behövs är solaktivitet, mörker och att det ska vara relativt molnfritt.

Här kan du läsa mer om norrskenet

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (18)

Valskådning

Vill du se havets giganter på nära håll? Då är Island en destination för dig. Husavik är den största utgångspunkten för valskådning, men se till att åka under rätt säsong om du vill se valarna. De flesta företag börjar sina turer i april.

Då vi var här i slu*tet av mars, så åkte vi aldrig på någon valskådningstur, så det får bli nästa gång!

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (19)

Klappa Islandshästar

Året runt kan du träffa Islandshästar och de finns i stort sett överallt. De vandrar oftast fritt inom stora inhägnader, och så fort en bil stannar i närheten av flocken, så brukar alltid någon islandshäst bli nyfiken och komma fram.

Detta är särskilt vanligt runt gyllene cirkeln och i början av ringvägen där turister ofta stannar och klappar hästarna.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (20)

Glaciärvandring

Är du äventyrlig av dig? Då ska du inte missa att gå på glaciärvandring när du åker till Island. Vi valde en guidad glaciärvandring via Mountainguides och fick då gå runt på Svinafellsjökull, som ligger i Skaftafell nationalpark.

Turen varade i ungefär 2 timmar och vi vandrade både uppe på glaciären och ner i såkallade glaciärsprickor. På bilden nedan står jag i en glaciärspricka med is på varje sida. En fantastisk upplevelse och rolig grej att göra på Island!

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (21)

Vandra upp till Svartifoss

Om du inte fått nog av vattenfall och åker längs Ringvägen, eller går på glaciärvandring vid Skaftafell, så ligger ett unikt vattenfall cirka 40 minuters gång därifrån. Vägen upp är enkel, men tung på sina håll med uppförsbacke. Men det är det värt, för Svartifoss är grymt vackert!

Dessutom är det inte heller lika mycket människor här då det är ”svårare” att ta sig hit. De flesta andra vattenfall på Island ligger precis längs Ringvägen.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (22)

Fler sevärdheter på Island

Blue Lagoon

Blå lagunen är Islands mest kända och välbesökta ställe för att bada i heta källor. Här kan du bada i turkosblått vatten i behaglig temperatur och njuta av spabehandlingar.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (23)

Myvatn

Likt Blue Lagoon, fast billigare och mycket färre besökare. Ett bra alternativ om man vill besöka en het källa som är lite mer okänd. Kör man Ringvägen runt så kommer man till Myvatn som ligger på östra delen av ön.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (24)

Secret Lagoon i Fludir

En liten avstickare från Gyllene cirkeln, men väl värt om du vill åka till en het källa med färre besökare än den blå lagunen.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (25)

Landmannalaugur

En stor nationalpark med fantastisk natur (iallafall på bilder). Tyvärr kunde vi inte åka hit då Landmannalaugur endast går att komma till under sommarsäsongen. Under vintern är nämligen vägarna in till nationalparken stängda.

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (26)

Mer läsning från Island

  • Quiz om Island
  • Islands valuta
  • Isländska maträtter

Detta är egentligen bara ett litet urval av alla sevärdheter på Island, men detta är några av mina absoluta favoriter och ställen som jag varmt kan rekommendera andra att besöka.

Har du fler tips på saker att göra, eller sevärdheter på Island? Dela gärna med dig och lämna en kommentar!

Sevärdheter på Island - 25 utflyktsmål och aktiviteter (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5829

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.